Ministerul Sanatatii a inceput joi derularea programului pentru vaccinarea obligatorie impotriva cancerului de col uterin. Astfel, peste 100.000 de fetite din clasa a IV-a vor fi vaccinate, incepand de luni, in cadrul unei campanii de prevenire si informare privind aceasta boala, a anuntat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu
Cancerul de col uterin afecteaza, in fiecare an, mii de romance
Cancerul de col uterin reprezinta, in Romania, prima cauza de mortalitate in randul femeilor cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani. O alta statistica ingrijoratoara releva faptul ca sase femei mor, in fiecare zi, in tara noastra, din cauza cancerului de col uterin, iar anual, peste 3.000 sunt nou diagnosticate.
Mai mult decat atat, in ultimii 20 de ani, Romania a avut cea mai ridicata rata de mortalitate din Europa, din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decat media tarilor din Uniunea Europeana . Mai grav este faptul ca rata de mortalitate se afla in continua crestere in ultimii 18 ani.
In consecinta, s-a luat decizia introducerii in cadrul Programului national de oncologie preventia pentru cancerul de col uterin, care insemna vaccinarea HPV, aceasta fiind cea mai eficienta metoda de prevenire a infectiei HPV, responsabila de aparitia cancerul de col uterin.
Prioritatea numarul 1, politica de preventie si profilaxie
Programul de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, care va incepe in data de 24 noiembrie, are acest caracter preventiv. Programul vizeaza fetele de varsta mica deoarece este foarte important si eficient ca ele sa fie protejate acum, inainte de a-si incepe viata sexuala, cand ar putea contacta virusul HPV.
Vaccinarea HPV se va desfasura in paralel cu programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, stiut fiind faptul ca aceste afectiuni maligne depistate in faze incipiente pot fi complet vindecate, la costuri foarte reduse, in timp ce stadiile avansate sunt practic incurabile, necesita costuri foarte mari si contribuie la alterarea severa a calitatii vietii.
Mod de administrare
Vaccinarea include administrarea a trei doze de vaccin in decurs de 6 luni.
Pentru fetitele de clasa a IV-a, vaccinul este administrat gratuit in cadrul campaniei de vaccinare in scoli, initiata de Ministerul Sanatatii Publice si Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Vaccinarea fetitelor de clasa a IV-a se va face la urmatoarele intervale:
* prima doza, in perioada 24 noiembrie - inceputul lunii decembrie 2008
* a doua doza, in cursul lunii ianuarie 2009, in functie de data la care a fost vaccinat copilul
* a treia doza, la interval de 6 luni de la prima vaccinare, in luna mai 2009
Data inceperii vaccinarii a fost aleasa astfel incat sa nu se suprapuna cu perioadele de vacanta, deoarece vaccinul nu poate fi facut cu intarziere. Vaccinarea se va face in cadrul unitatilor de invatamant, de personal medical responsabil de asigurare a asistentei medicale preventive.
Refuzul vaccinarii se face prin declaratie scrisa din partea parintilor, cu asumarea consecintelor ce decurg din acest refuz. Nu vor exista insa consecinte punitive. Parintele va fi cel care va decide vaccinarea, drept interes superior al copilului. Este foarte important ca parintii care refuza vaccinarea sa completeze o declaratie de refuz, care nu are alte consecinte decat acelea ca este singurul raspunzator de ce se va intampla in viitor, din perspectiva HPV, cu copilul sau.
Pana luni, 24 noiembrie 2008, medicii responsabili cu vaccinarea vor stabili graficul de vaccinare pentru fiecare scoala de care raspund si vor transmite aceasta programare ASP si conducerilor scolilor.
Ministrul Sanatatii a cerut sprijinul mass-media pentru informarea opiniei publice pe medicii de familie si pe toti medicii specialisti care vor fi solicitati, sa ofere informatii cat mai complete parintilor si sa le raspunda la toate intrebarile.
"Toti parintii trebuie sa inteleaga ca acest demers are menirea sa pastreze sanatatea copiilor lor", a declarat ministrul Sanatații Publice, Eugen Nicolaescu
Cancerul de col uterin in jurul lumii
In lume, cancerul de col uterin este pe locul doi ca frecventa, dintre toate cancerele, in randul femeilor cu varsta sub 45 de ani. La nivel mondial, la fiecare doua minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin.
17 tari din Uniunea Europeana (printre care Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania etc.) au introdus deja gratuit vaccinul impotriva cancerului de col uterin in calendarele nationale de vaccinare. Astfel ca zeci de milioane de adolescente si femei din SUA si Europa si-au facut vaccinul, de cand guvernele mai multor tari au aprobat cele doua tipuri de vaccin existente (Gardasil de la Merk si Cervarix de la GlaxoSmithKline). Tot in ultimii doi ani, vaccinul a fost recomandat ca uz universal printre femeile si fetele cu varste cuprinse intre 11 si 26 de ani.
In urma administrarii a peste 30 de milioane de doze de vaccin in intreaga lume, in randul femeilor si fetelor peste noua ani, s-a demonstrat ca vaccinul impotriva cancerului de col uterin are un profil de siguranta foarte bun. Ca si in cazul celorlalte vaccinuri, reactiile adverse, precum inrosire, durere, inflamatie, vanatai, prurit la locul intepaturii, febra etc. sunt minore comparativ cu beneficiile, sustin producatorii