Se spune că apa sulfuroasă de la Herculane e încălzită în adâncul Pământului de răsuflarea unui monstru.
În vremuri imemoriale, eroul mitologic Hercules a venit aici să omoare balaurul cu șapte capete numit “Hidra din Lerna” (noi îi spunem azi Cerna - n.r.). Unul din capetele balaurului era nemuritor. Hercules, după ce i-a zburat monstrului căpățânile, pe cea nemuritoare a îngropat-o și a răsturnat peste ea o stâncă. Căpățâna a continuat să trăiască, iar răsuflarea ei încălzește și azi apa ce vine din adâncuri. Aceasta este legenda despre apa caldă și sulfuroasă de la Băile Herculane, jud. Caraș Severin.
Apa termală ajută la tratarea paraliziilor
Tratamentul balnear din Băile Herculane are rezultate deosebite la următoarele boli terapeutice: reumatism, spondiloză, artroză, pareze, para-lizii, boli respiratorii și cardiovasculare, afecțiuni oculare, reumatism degenerativ, diabet zaharat, boli dermatologice, tulburări endocrine, ameliorarea durerilor de cap și a insomniilor.
Stațiune turisticăveche de 1.856 de ani
Băile Herculane reprezintă cea mai veche stațiune turistică din România. Atestarea ei documentară datează din anul 153 d.Hr. Stațiunea era un important punct de atracție pentru aristocrația Romei antice. După ce intră în posesia Banatului și a Olteniei, austriecii încep, în anul 1736, reconstrucția și modernizarea băilor și a căilor de acces.
Băile Herculane au fost vizitate de-a lungul timpului de împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Charlotte, împăratul Franz Iosef și împărateasa Elisabeta (Sissi). În 1852, Băile Herculane erau considerate cea mai frumoasă stațiune din Europa.